Gratis Nyhetsbrev

Tryggere netthandel

Du må skrive inn minst ét positivt søkeord med 3 eller flere tegn.

Å handle på nettet er som regel like trygt som å handle i butikken på hjørnet, men når uhellet først er ute er det likevel greit å være på den trygge siden.

Tryggere netthandel

Gunstige valutakurser, generelt lavere priser og muligheten til å sikre seg noe helt unikt, gjør at mange velger å handle over nett. Med så mange aktører på kjøp- og salgssiden kan det være greit å være føre var, og ta noen forholdsregler.

Post- og Teletilsynets nettsted, nettvett.no, har utarbeidet en liste med 10 tips for å gjøre din netthandel tryggere:

1. Sjekk kontaktinformasjon og les salgsbetingelser og annen informasjon for nettbutikken du handler i.

2. Er du komfortabel med nettbutikkens betingelser og retningslinjer? Er du usikker så ta kontakt med noen som kan fortelle deg mer om dine rettigheter. Se for eksempel Forbrukerombudet eller Forbrukerportalen.

3. Sjekk nettbutikkens seriøsitet på forbrukereuropas nettsider.

4. Du skal alltid motta ordrebekreftelse pr. e-post. Mottar du ikke denne, ta kontakt med selger.

5. Ta vare på ordrebekreftelsen din. Salgsbetingelsene sammen med din bestilling og ordrebekreftelsen utgjør avtalen du har med selger.

6. Ta vare på avtalen (ordrebekreftelsen, din bestilling og salgsbetingelsene). Kontroller avtalen opp mot din kredittkortfaktura eller kontoutskrift.
Ta umiddelbart kontakt med banken din dersom du finner uregelmessigheter på din kredittkortfaktura eller konto.

7. Kontroller at nettbutikken er beskyttet ved å se etter hengelåssymbolet i nedre kant av nettleseren.

8. Betal helst ikke på forskudd, betaling bør tidligst skje når varen sendes fra butikken. Hvis varen ikke dukker opp eller er mangelfull, kan du holde tilbake hele eller deler av summen.

9. Betal med kredittkort fremfor betalingsoverføring, da har du bedre vern ved en eventuell uenighet.

10. Reklamer til nettbutikken så raskt som mulig dersom varen har feil eller mangler. Reklamasjonsrettigheten i Norge er normalt to år, men er fem år for varer som skal holde vesentlig lenger. Du må reklamere så fort som mulig etter at du har oppdaget mangelen, men du har inntil 2 måneder på deg. Reklamer skriftlig, så har du bevis.