Gratis Nyhetsbrev

Når kontanter kommer til kort

Du må skrive inn minst ét positivt søkeord med 3 eller flere tegn.

To uker til lønning og bilen er kaputt? Uforutsette utgifter kommer sjelden som noen gledelig overraskelse, så når uhellet først er ute kan det være greit å ha en liten pengereserve i bakhånd.

Lite penger? Bruk kredittkort!

Har du ikke kontanter, kan et varekjøp lett finansieres med kort. Dette kan gjøres på tre måter, med et debetkort, et kredittkort eller et betalingskort. Debetkort kan du bruke så lenge du har penger på kontoen, men trenger du et midlertidig lån kan et kreditt- eller betalingskort være tingen.

Debetkort
Debetkort er alltid knyttet opp mot en konto. Denne kontoen belastes direkte ved bruk, og kortet kan dermed kun brukes hvis det er penger på kontoen. Kortholderen har derfor alltid kontroll over kontoen.

Debetkort kan være med eller uten visa, og kan brukes til å ta ut penger i minibanker og betale for varekjøp.

Noen av disse kortene er internasjonale, mens andre kun kan brukes i Norge. Debetkortene er godkjente legitimasjonskort.

Kredittkort
Mens du venter på lønning kan det være greit å ha en liten reserve. Med kredittkort oppnår du fleksibilitet, noe som kan være greit å ha dersom bilen bryter sammen eller du får akutt behov for ferie. Husk bare at det fort kan bli dyrt dersom de ikke brukes med måte.

Et kredittkort kan være knyttet opp mot en hvilken som helst konto. Har du et kredittkort innebærer det at du har blitt innvilget en kreditt som du fritt kan disponere. Denne kredittrammen varierer fra kort til kort, og kunde til kunde.

Når du har brukt kredittkortet, vil du få en faktura en gang i måneden med oversikt over dine varekjøp og eventuelle uttak. Ved visse typer kort må du da betale hele beløpet med en gang, mens noen, som f.eks. MasterCard, gir deg adgang til å nedbetale beløpet gjennom flere månedlige innbetalinger. Etter hvert som du nedbetaler det du skylder, øker kreditten igjen. Dette kalles løpende kreditt.

Cresco
Cresco Gold er det mest brukte kredittkortet i Norge, og gir opptil 100.000 kroner i kredittreserve, og hele 45 dager rentefri betalingsutsettelse.

Kortet kan brukes over 17 millioner steder rundt omkring i verden, og gir tilgang til direkteuttak i minibank. Perfekt for betaling på ferier, eller når vaskemaskinen ryker.

Dyr herlighet?
Mange kortutstedere tilbyr inntil 45 dagers rentefri betalingsutsettelse. Betaler du ned hele beløpet på fakturadatoen, vil kortet fungere som et debetkort. Betaling med kredittkort vil da ikke medføre merkostnader.

Velger du derimot å benytte deg av kredittmuligheten og betale ned litt etter hvert, vil det komme rentekostnader i tillegg. Har du et kort uten rentefri utsettelse kan du risikere at rentene begynner å løpe allerede fra kjøpstidspunktet.

Velger du å betale litt hver måned, vil det på fakturaen stå et minstebeløp som må innbetales. Dette beløpet er stort sett så lite at det ikke vil by på store problemer, ofte ikke mer enn 3%.

Bruker du kr 10.000,- av kreditten trenger du altså ikke betale mer enn 300 kroner i måneden, men med så lave månedlige innbetalinger øker rentekostnadene, og du må regne med å holde på med nedbetalingen i lang tid. Ved et lån på 10.000,- som nedbetales over ett år, ligger den effektive renten på om lag 25% p.a. Det blir det penger av!

Det er viktig å finne et kort som passer til ditt bruksmønster, slik at du får mest mulig ut av kredittkortet ditt. Sammenlign og finn det beste kredittkortet før du søker!

Det er med andre ord du som avgjør hvor dyr kreditten skal bli ved at det er du som bestemmer nedbetalingstiden. Jo raskere du betaler tilbake, jo billigere blir lånet.