Gratis Nyhetsbrev

Nå kommer mikrolånene

Du må skrive inn minst ét positivt søkeord med 3 eller flere tegn.

Men det er en liten hake, renten er på 1355 prosent i året!

Folkia har hatt stor suksess med sine mikrolån hos våre svenske naboer. Og nå er det norge som står for tur, og får låneprodukter med skyhøy rente.

Lån til folket
- Vi har sett en stor etterspørsel etter våre tjenester i Sverige, og vår målsetning er å gi markedet og kundene større valgfrihet og tydeligere vilkår enn de har i dag, sier administrerende direktør Per Spångberg i Folkia i en pressemelding onsdag.

Mikrolånene er rettet mot dem som har et begrenset behov for kreditt, og som et alternativ til et større forbrukslån eller kortkreditt.

Kundene kan låne 1000, 2000 eller 3000 kroner, og pengene skal være tilgjengelig innen kort tid.

For faste kunder kan man forvente å ha beløpet på konto innen et kvarter.

- Alt vi krever er at du er over 20 år, at du ikke har betalingsanmerkninger, at inntekten din overstiger 25.000 kroner i året og at du har vært lignet i Norge de siste to årene, skriver Folkia på sin nettside.

Videre heter det at "Folkias markedsidé er å gi små lån til det norske folk, raskt og effektivt - selv til dem som vanligvis skulle bli nektet lån av bankene".

1355 prosent i rente
Med gebyrer fra 200 kroner og oppover, blir lånet en kostbar affære. Dersom du låner 3000 kroner får du en effektiv rente på hele 1355 prosent.

Beløp Effektiv rente Total kostnad
1000 kroner
1335 %
250 kroner
2000 kroner
435 %
300 kroner
3000 kroner
311 %
375 kroner

 

Spångberg avviser at dette er dyrt.

- Å se på effektiv rente er misvisende når man snakker om så små beløp som dette. Du kan heller sammenligne våre avgifter med mobil- og bredbåndleverandørenes månedlige gebyrer, sier direktøren til Finansavisen.

Snart slutt
Nye regler i EU gjør at det skal bli vanskeligere for finansbransjen å gi ut smålån med høy rente.

Ifølge det svenske nettstedet E24.se har den økte bruken av smålån ført til at stadig flere sliter med å betale tilbake lånene.

- 40 prosent av sms-lånene tas av unge mennesker. Den som får en betalingsanmerkning kan ikke leie en leilighet, og kan ikke få kassakreditt til en bedrift. Det er en brems i utviklingen til et ungt menneske, sier Jan Åkerlund hos Kronofogdemyndigheten.

EU-direktivet strammer inn på disse lånene ved at lånegiveren må informere om rente og andre kostnader. Dessuten skal kunden ha angrerett, noe som kan være vanskelig på kjappe smålån.

Har alt under kontroll
Folkias direktør er ikke redd direktivet vil endre noe for dem.

- Selvsagt oppfyller vi samtlige krav som stilles i forbindelse med det nye EU-direktivet om personkreditter, som ble presentert i Brussel i forrige uke, sier Spångberg i pressemeldingen.

- I Sverige er det vesentlig lavere krav for å etablere seg og drive denne type virksomhet, noe som har ført til at det er et antall aktører, som har varierende krav til låntakerne. Folkia har vært den mest restriktive aktøren når det gjelder både hvem vi vil låne ut penger til og hvordan lånet gjennomføres. Denne linjen vil vi også følge i Norge og har følgelig blitt medlem av Finansieringsselskapenes Forening i Norge, avslutter Spångberg.