Gratis Nyhetsbrev

Lurt av selger? Klag til kredittkortselskapet!

Du må skrive inn minst ét positivt søkeord med 3 eller flere tegn.

Kredittkjøpsloven gir deg rett til å klage til kredittkortselskapet dersom du ikke får gjennomslag hos selger. Det kan være gull verdt om du blir lurt på ferie, eller svindlet på nettet.

Klag til kredittkortselskapet viss du er blitt svindlet

Har du gått på en smell og kjøpt en vare eller tjeneste med feil og mangler? Hva om selgeren nekter å refundere pengene, eller går konkurs?

Dersom du har betalt med kredittkort, har du en ekstra mulighet: Klag til kredittkortselskapet!

Det er paragraf 8 i kredittkjøpsloven som kan komme til anvendelse slik at du kan stille de samme kravene til kredittkortselskapet som til selgeren. Du må imidlertid ha forsøkt å løse saken hos selgeren først.

Luke ut useriøse aktører
Paragrafen er ment å skulle luke ut useriøse aktører fra markedet, ved at kredittkortselskapet stopper autorisasjonen for at selgeren kan ta betaling med kort.

Det kan være spesielt nyttig å kunne klage til kredittyteren dersom du handler på nettet eller i utlandet. Her kan det ofte være vanskelig å komme i direkte kontakt med selgeren, eller det kan være tilfeller der selgeren går konkurs.

Bestemmelsen gjelder også for alle andre kjøp, så lenge du har handlet hos en næringsdrivende.

Krav for at du skal kunne klage til kredittyter:
1. Du må ha handlet på kreditt
2. Du må ha handlet hos en næringsdrivende
3. Det må foreligge en feil eller mangel ved varen eller tjenesten som du har kjøpt
4. Du må ha forsøkt å løse saken hos selger først

Ferieklubb-svindel
Paragrafen har tidligere kommet til anvendelse etter at folk har blitt svindlet av såkalte ferieklubber i syden. Både Forbrukertvistutvalget og Bankklagenemnda har benyttet seg av regelen, til forbrukerens fordel. Kredittkortselskapet EnterCard måtte for eksempel ut med 40.000 kroner i erstatning til et ektepar som ikke fikk gjennomslag hos selgeren etter kjøp av andel i ferieklubb.

Slik gjør du det:
Dersom du ikke får gjennomslag for klagen din hos selger, kan du som kjøper rette de samme kravene mot kredittyter. Dette må du gjøre så raskt som mulig etter at du blir klar over at selger ikke kommer til å ordne opp. Kravet kan kun være pengekrav hvor erstatningsbeløpet er begrenset opp til kjøpesummen. Du bør klage skriftlig, og legge ved nødvendig dokumentasjon, for eksempel kopier av kvitteringer og tidligere korrespondanse med selger.

Hvem er kredittyter?
Vanligvis står det opplyst på selve kortet hvem som har utstedet det og dermed er kredittyter. Har du for eksempel et Nordea Mastercard, er Nordea kredittyter. Har du et Dinerskort eller et Eurocard er Europay kredittyter.

Handler du på nettet?
Føler du deg ikke komfortabel med å gi fra deg kortopplysninger når du handler på nettet? Søk om et kredittkort du kun bruker til netthandel. På den måten er det kredittkortselskapet som er ansvarlig for at ingen svindler deg. For å finne et gunstig kredittkort, kan du sammenligne her. Velg et kort uten årsgebyr, og gjerne lang betalingsutsettelse. KredittkortGuiden vil anbefale Cresco Gold kredittkort, fordi det er det kredittkortet med best vilkår for deg som skal handle på nettet!