Gratis Nyhetsbrev

Lønnsomt kredittkort?

Tjen penger mens du bruker dem! For godt til å være sant? Vi har sett nærmere på kredittkortet 365Privat fra Fokus Banks 365Direkte.
Tjen penger på å bruke kredittkort!

Kjappe fakta

Det relativt nye kredittkortet 365Privat med MasterCard, lover gull og penger tilbake. Hver gang du drar kortet vil minst 1 prosent av kjøpesummen føres tilbake til deg, på kortet. Cashback kaller 365Privat denne fordelen. Handler du i en elektro- eller møbelforretning får du 3,65 prosent tilbake.

Denne tilbakebetalingsfunksjonen har et makstak på 2.000 kroner. Det er altså 2.000 kroner i potensiell gevinst, om du bruker penger som vanlig og i tillegg betaler ved forfall. Men hva er kostnadene ved å ha kortet?

Kostnader

Med det utgangspunkt at 365Privat er "lønnsomt", kan prislisten på tjenestene fremkomme på grensen til det absurde. Snur vi på skillingen og sier at 365Privat er et kredittkort, er det faktisk ikke så aller verst. Likevel: Det kan også koste langt mer enn det du kan tjene inn, om du ikke bruker det smart.

Årsavgift og alle varekjøp er i utgangspunktet gratis. De første seks månedene du bruker kortet får du 3,65 prosent nominell rente per år, noe som er oppsiktsvekkende lavt for et kredittkort.

Etter disse seks månedene er det imidlertid 1,5 prosent nominell rente per måned, noe som tilsvarer effektive renter fra 19,56 prosent per år for 1.000 kroner til 22,50 prosent per år for 20.000 i kreditt. Om en tar høyde for cashback og lavere introduksjonsrente vil dette bli lavere, men etter seks måneder er det altså rentesatsene du må forholde deg til.

Vi spurte administrerende direktør i 365Direkte, Roar Dybvik, om hvor de tar disse såkalte cashback-pengene fra.

- Det er innbakt i en totalitet i produktet. Har man smarte kunder som betaler til rett tid, så vil det være det lønnsomt for kunden. Vi har også kunder som har behov for å låne kreditt til tider. Vi tjener på renteinntekter.

Det er altså dem som trenger usikrete forbrukslån, etter den gunstige første seksmånedersperioden er over, som vil betale gildet.

Er det ikke også slik at dere tjener penger fra butikkene, når kundene trekker kortet deres?

- Jo, vi har en viss inntjening fra butikk. Dette varierer fra bransje til bransje, men er i snitt 1-1,7 prosent.


Cashback fra kredittkortetHva du ikke bør bruke kortet til

Trenger du kontanter er det langt fra billig å bruke 365Privat. Tar du ut penger i skranken i en bank, eller på posten, koster dette 74 kroner, pluss 1,5 prosent av beløpet. Du betaler 35 kroner, pluss 1,5 prosent av beløpet, for å ta ut penger i norsk eller utenlandsk minibank. Er du i utlandet må du i tillegg betale 1,75 prosent i valutapåslag i Europa, og 2 prosent om du er utenfor Europa.

Når lønner det seg å bruke kortet?

Når du flytter, eller pusser opp, og skal bytte ut møbler eller elektrovarer passer dette kortet ypperlig. Det er jo i møbel- og elektrobutikker du får mest cashback for shoppingen din.

På den annen side: Det er også her topptaket eventuelt vil slå inn: Du får maks 2.000 kroner tilbake i løpet av ett kalenderår, det vil si at når du har handlet for nøyaktig 54.795 kroner i en elektrobutikk slutter tilbakebetalingen.

Holder du deg unna slike forretninger må du handle enda mer for å oppnå maksimum cashback. Handler du steder med 1 % tilbakebetaling må du bruke svimlende 200.000 kroner i løpet av et år, for å oppnå maksbeløpet.

Det er også lønnsomt å samle innkjøpene, for å betale færrest mulig administrasjonsgebyr.

For å slippe at 1,5 prosent rente per måned slår inn, må du også sørge for å betale tilbake hele summen innen det har gått seks måneder fra du skaffet deg kortet. Vet du at du har penger som kommer inn innen en seksmånedersperiode (for eksempel skattepenger eller feriepenger), er dette altså et meget lønnsomt kortsiktig usikret lån.

Det er imidlertid viktig å vite at du har midler til å betale tilbake, ellers er det du som finansierer andres cashback.

Vær obs på cashback-basillen!

Det er lett å bli bitt av cashback-basillen. "Jo mer du bruker, jo mer får du tilbake"-tankegangen kan lett bli dyr. Ja, du kan få tilbake inntil 3,65 prosent av det du bruker, men for hver krone du får i cashback koster deg nesten 96 kroner.

Vi presiserer igjen: Du tjener ingen ting, men du kan spare opptil 2.000 kroner i året.