Gratis Nyhetsbrev

Citigroup kjemper for å overleve

Citigroup er mest kjent i norge som eieren av Citibank, som driver med forbrukslån og kredittkort. Nå jobber moderselskapet med å overleve finanskrisen i USA, og jobber med å skille ut store deler av sin virksomhet. Ut forsvinner investeringsbankvirksomheten samt virksomheten for forbrukslån.

Finansgiganten går dermed ifra sin tidligere strategi som gikk ut på å tilby «alt» innen finans. Det har hatt et stort filialnettverk for å nå ut til personkundene, og også vært en ordinær bankforbindelse for næringslivet i over 100 land. Det ser ut som Citigroup har satt seg alt for store mål og rett og slett bitt over for mye.

Endringene gjør at Citigroup går tilbake til sin kjærnevirksomhet som var ordinær bankdrift rettet mot bedrifts- og personkunder.

Banken vil også kvitte seg med virksomheten knyttet til subprime-lån. Det er slike lån som har utløst finanskrisen, og det har også nær knekket ryggen til Citigroup. Banken har måtte bokføre tap på over 50 milliarder dollar, og analytikerne venter at banken også tapte penger i fjerde kvartal i fjor.

Citigroup ble for alvor kjent i Norge i forbindelse med Terra-saken for ett år siden. Det var Citigroup som sto bak flere av produktene, som Terra Securities solgte til de åtte såkalte Terra-kommunene. Finansproduktene påførte kommunene samlede tap på over 1 milliard kroner.

Hvilken konsekvenser disse nedskjæringene får for den norske avdelingen av Citibank som i hovedsak består av Citibank Universallån (forbrukslån) og Shell MasterCard er enda uvisst.