Gratis Nyhetsbrev

Bruker boligen som kredittkort

Du må skrive inn minst ét positivt søkeord med 3 eller flere tegn.

Bankene opplever en eksplosiv vekst i fleksilån, som kan sammenlignes med å gjøre boligen din om til ett kredittkort.

Bruker boligen som kredittkort

Bruken av nye lånetyper, som fleksilån og boligkreditt, har eksplodert. På to år har det vært en tredobling av slike lån, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Alt med måte
Fleksilån er lån du får i tillegg til boliglånet. Kundene får låne penger opp til en viss prosent av boligens lånetakst. Denne rammen ligger gjerne mellom 60 og 80 prosent.

Renten er den samme som på boliglånet, altså betydelig lavere enn på forbrukslån uten sikkerhet. Banken sikrer lånet gjennom pant i boligen, og kundene kan selv bestemme i hvilket tempo de betaler tilbake pengene.

Lønnsomt?
For kundene er dette et gode. Du blir sin egen banksjef, og får låne penger til lavere rente enn tradisjonelle forbrukslån. Du kan godt si at fleksilån er en erstatning for forbrukslån, eller en sikrere form for lån.

Som kunde kan du selv velge hva lånet skal brukes til.
Du kan velge å bruke lånet til kjøp, bygging, refinansiering av bolig eller til bilfinansiering, ferier, kjøp av møbler eller annet forbruk. Valget er ditt!

Pass på
Men alt dette betinger at man har styr på økonomien og ikke låner mer enn man ellers ville gjort.
Denne typen lån krever mye av deg. Du må ha god disiplin, og må følge med på terminbeløpene, slik at du klarer å betjene lånet.

Forbrukerrådet er skeptisk
Forbrukerrådet er skeptisk til boligkreditt. På rådets nettsider ber underdirektør Lasse Billington folk om å være varsom når de tar opp boligkreditt.

- Produktet kan gi kunden mulighet til å ta opp langt større lån enn hva man evner å betjene, sier underdirektør Lasse Billington, i Forbrukerrådet. 

Han stiller seg også spørrende til hvem som egentlig tjener på rammelånene.

Disse lånene har to sider ved seg. Fleksibiliten er et gode for forbrukeren, og det er dette banken selger produktet på. Samtidig må man spørre seg om man egentlig trenger og har behov den kreditten. Et lån er et lån, og bankene vil alltid tjene penger på deg viss du låner. Et slikt lån må heller være et alternativ til dyrere forbrukslån.