Gratis Nyhetsbrev

Bruk mobilden som kredittkort

Du må skrive inn minst ét positivt søkeord med 3 eller flere tegn.

Vi blir stadig gladere i å dra Visa-kortene våre, selv når vi skal betale små beløp. Kjøps- og uttakstransaksjon med Visa-kort i butikk og internett har økt 25,5 prosent det siste året, mens den gjennomsnittlige summen per transaksjon har gått ned.

Visa terminal for mobil betaling

Visa liker den voksende trenden, og ønsker å gjøre det raskere og enklere å dra kortet. Slik det er nå tar det for lang til å dra magnetstripen gjennom kortterminalen, og trykke inn pinkoden, for å betale. Derfor skal det nå bli enklere å betale for eksempel en kopp kaffe - uten å bruke kontanter.

I et prøveprosjekt i England har Visa integrert en chip i mobiltelefonen. Ved å holde telefonen foran en miniterminal i butikk vil en kunne betale med mobiltelefonen - uten å dra magnetstripen gjennom terminalen - eller trykke pinkode.

Hvor sikkert er dette da?

Du kan bare foreta småbetalinger på denne måten. Grensen vil bli satt av hver enkelt bank, mens i prøveprosjektet kan du kun foreta transaksjoner på inntil 10 pund per gang (ca. 120 kr), med en sammenlagtgrense på 50 pund (ca. 600 kr).

Om du overgår denne begrensningen blir du nødt til å trykke inn pinkoden din. På den måten er du sikret mot å ikke bli storsvindlet om du skulle miste mobiltelefonen.

Systemet finnes allerede

Allerede nå er disse chipsene installert i mange kreditt- og debetkort i Europa. Chipsene er de små gullfargede firkantene du gjerne finner foran på kortet ditt. Visa har som mål at alle Visa-kort i Norge skal ha denne chipsen innen 1. januar 2010.

Terminalene som registrerer chipsene uten å måtte "dra" kortet, finnes kun i Storbritannia for øyeblikket, og det er ikke satt noen mål for når disse skal lanseres i Norge. Mobilteknologien ligger antagelig ennå lengre frem i tid, og Visas nordensjef, Sven Estwall, sier denne teknologien foreløpig bare er under testing.

Verdensmestre i kredittkort

Nordmenn ligger i verdenstoppen når det gjelder bruk av Visa-kort. I Norge finnes det 5.5 millioner Visa-kort. Det tilsvarer i snitt 1,5 Visa-kort per voksen nordmann. En tredel av norske kroner som nordmenn bruker, brukes med et Visa-kort.

Flere og flere synes med andre ord det er lettere å bruke kredittkortet enn å fly rundt med masse kontanter. Spesielt i utlandet kan det være greit å slippe å styre med forskjellige valutaer, og heller dra kredittkortet.